La Tulipe 2009

Bordeaux La Tulipe 2009

Dit wijnverhaal stamt alweer uit april ’13. Veel leesplezier!

De Paashaas is inmiddels vertrokken en de lente staat alweer voor de deur. Wanneer ik aan de lente denk, denk ik aan mooie rosé-wijnen uit de Loire en Provence. Wie niet van rosé houdt kan zijn dorst lessen met een heerlijke Picpoul de Pinet uit de Languedoc-Roussillon.
Deze lichte, opwekkende en vaak naar groene appel geurende witte wijn is vrijwel bij elke supermarkt of slijter te koop voor nog geen 5,00 euro.

Hoe mooi deze Picpoul de Pinet en rosé-wijnen uit de Loire en Provence ook zijn, op een koele april-avond gaat er niets boven een zachte, fruitige, elegante maar vooral sappige rode Bordeaux. De wijnen uit Bordeaux behoren tot de absolute wereldtop en veel wijnboeren, voornamelijk uit Médoc, Saint-Émilion en Pomerol genieten wereldfaam. Een flesje Pétrus, waarvan de wijnvelden zich aan de rechter oever van de rivier La Dordogne ontplooien, kost al snel 3500,00 euro. Dat is omgerekend toch al snel 580,00 euro per glas. Voor de gewone sterveling onbetaalbaar. Dromen kost gelukkig niks.

De wijntip van deze maand gaat dan ook over een rode Bordeaux.
En, net als die peperdure Pétrus wordt ie gemaakt van 100% Merlot. Daar komt nog eens bij dat de wijngaarden van deze La Tulipe de la Garde Prestige zich op een steenworp afstand van Pomerol bevinden. Het goede van twee werelden maar dan voor een fractie van de prijs. Het chateau van Ilja Gort, een Nederlandse ex-componist die lekker rijk geworden is door het verzinnen van reclame-jingles, bevindt zich, net als Pomerol en Saint-Émilion, aan de rechter oever van de rivier La Dordogne.
Deze rechter oever wordt gedomineerd door de Merlot-druif terwijl aan de andere kant van de rivier Cabernet Sauvignon de grote baas is. Veel wijnen uit Bordeaux worden samengesteld uit Merlot en Cabernet Sauvignon. Een blend. Slechts een enkeling durft monocépage-wijnen te maken. Dat wil zeggen, een wijn gemaakt van slechts 1 druivenras. Ilja Gort is zo een wijnboer. Ilja heeft het voor elkaar gekregen om de beste landbouwdeskundigen, keldermeesters en wijnexperts uit Frankrijk voor hem te laten werken. Met moderne apparatuur en een leger aan vrijwilligers worden in augustus en september de rijpe Merlot-druiven geplukt. Met grote regelmaat worden er hele trossen van de wijnrank gesneden zodat de overige druiventrossen optimaal kunnen profiteren van de zon, mineralen en aandacht.

De wijnen van Gort vallen al snel op door de fel geschilderde rode tulp op het etiket. Een tulp die door zijn toentertijd vijf jarige zoontje is geschilderd. Albert Heijn verkoopt de standaard La Tulipe terwijl de Albert Heijn XL de Prestige verkoopt. De Prestige is te herkennen aan de zwarte fles. Voor het gemak heb ik een plaatje van beide flessen toegevoegd. Koop ze gerust eens alle twee en ervaar zelf het verschil. Qua prijs ontlopen ze elkaar niet eens zo veel. In de neus kom je veel rood- en zwartfruit tegen. Denk aan bramen, zwarte bessen en aardbeien. De Prestige is ietwat complexer met hier en daar wat gebrand hout, laurier en geuren van paddestoelen.
Beide wijnen komen het best tot hun recht in combinatie met rijke vleesgerechten, of gewoon lekker voor de open haard!

Gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding geef ik deze wijn 9 van de 10 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.