Chassagne-Montrachet

Chassagne-Montrachet 2009 – Les Blanchots Dessous

Na een dikke 10 weken zonder ook maar één slok wijn begon ik enorme dorst te krijgen. De alcoholvrije wijnen worden weliswaar steeds beter maar ze blijven natuurlijk ellendig. Goed, omdat bier voor vrouwen en verwijfde kerels is besloot ik toch maar even door te zetten.

Inmiddels heb ik een heel scala aan gedealcoholiseerde wijnen geproefd. En, ik moet bekennen dat Gall best een lekkere heeft. Van het bekende wijnhuis Torres verkopen zij voor een euro of 7 de Torres Natureo. In de witte variant zou je aroma’s terug moeten vinden van groene appel, perzik en citrus. Wat een weldaad! De rode wijn zou volgens Gall bij diverse gerechten passen. Ik vond ‘m het lekkerst bij een flinke hap Hubba Bubba.

Alcoholvrije wijnen zijn over het algemeen erg zoet doordat er in veel gevallen ongegist druivensap toegevoegd wordt. Dit ongegiste druivensap, ook wel most genoemd, bevat veel natuurlijke suikers. Eerst maakt men een gewone wijn. Hierna wordt o.a. met behulp van omgekeerde osmose de alcohol uit de wijn gefilterd. De fles wordt tot ongeveer 60% gevuld om vervolgens afgetopt te worden met het verse en suikerrijke druivensap. Overigens worden niet alle alcoholvrije wijnen op deze manier gemaakt. Er zijn ook wijnen die voor 100% uit gedealcoholiseerde wijn bestaan.

Alcohol beïnvloedt de kleur, geur, structuur en smaak van wijn. Zo is alcohol deels verantwoordelijk voor de kleurextractie tijdens de vinificatie en zal het zich binden aan fruitzuren om meer fruitaroma’s te produceren. Ook levert alcohol een flinke bijdrage aan het mondgevoel en de hele body van de wijn. Daarnaast hebben verschillende medische studies uitgewezen dat een beetje alcohol positieve effecten zou hebben op allerlei narigheid. Het zijn dan ook niet alleen de polyfenolen in rode wijn, zoals resveratrol, die met name rode wijn zo gezond maken, maar het lijkt puur om de alcohol te gaan. Ook de bierdrinkers lijken gered. Het zou dan ook niet zo veel uitmaken of je nu bier, whiskey of wijn drinkt. Feit is wel dat bier en whiskey voor zo ver ik weet geen resveratrol bevatten. Ik zou dan ook het zekere voor het onzekere nemen en gaan voor de combinatie-therapie van alcohol en resveratrol! Mocht je meer van witte wijn houden en bang zijn je dosis polyfenolen mis te lopen drink dan gewoon twee keer zo veel!

Goed, waar waren we gebleven. 10 weken zonder slok wijn. Dat is een hele periode. Ik heb het ervaren als een reset van mijn gewoonte om elke dag te drinken. Zowel mentaal als fysiek doet zo een alcoholvrije periode een hoop goeds.

Ter afsluiting van deze alcoholvrije periode hebben we een mooie witte Bourgogne gekocht bij Henri Bloem. Omdat ik het stalen en minerale karakter van Chablis een beetje zat was (snob, snob) besloten we voor een volle, romige, vette en houtgerijpte Chassagne-Montrachet te gaan. Deze wijn is afkomstig uit het gelijknamige dorpje Chassagne-Montrachet en is gelegen aan de Route des Grands Crus in de buurt van Pommard en Meursault. Op het etiket staat naast het domaine, in de Bourgogne spreekt men over domaine en niet over chateau, ook de wijngaard vermeld.
Deze wijngaard met de naam Les Blanchots Dessous is gelegen naast de twee topwijngaarden Le Montrachet en Bâtard-Montrachet en geeft geweldig mooie wijnen van 100% Chardonnay.

In de neus veel authentieke aroma’s van Chardonnay. De fruitaroma’s zoals zeer rijpe citrus en perzik worden ondersteund door de houtopvoeding van 12 maanden. Het hout is niet dominant, drukt het fruit niet weg, maar draagt het fruit op een prettige manier. Langer in het glas, de wijn was mogelijk net te koud, ontwikkelen er zich aroma’s van zuivel, noten, getoast brood en wat honing. Ondanks het rijpe fruit en de overige ontwikkelde aroma’s blijft de wijn een prettig zuurtje houden. Dit houdt de boel een beetje spannend! In de mond voelt de wijn rond, vol en mooi in balans.

Dit is een feestwijn. Wij dronken ‘m als aperitief maar past mogelijk nog veel beter bij maaltijden met gevogelte of kalfsvlees.

Te koop bij Henri Bloem voor 32,50.
Das Leben ist zu kurz, um schlechten Wein zu trinken – Goethe

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.