Saint-Bris 2011

Bourgogne Saint-Bris 2011

Een witte Bourgogne wordt altijd gemaakt van Chardonnay. Tenminste, dat vertelde ik mijn vrienden tijdens feestjes. En weet je wat het leuke was? Iedereen geloofde het.
Erger nog, ik geloofde het ook. Sauvignon Blanc groeide in de Loire en Aligoté bestond niet.

Het moet inmiddels een jaar of acht geleden zijn dat ik bij mijn familie in Le Morvan was.
Dit prachtige natuurpark ligt ten westen van Beaune en strekt zich uit over de departementen Yonne, Nièvre en het chique Côte d’Or. Tijdens de warme zomer van 2005 ontdekte ik Kir. Dit mengsel van Crème de cassis, een of andere likeur gemaakt van zwarte bessen, en Aligoté is een heerlijke dorstlesser. Deze Aligoté kwam natuurlijk niet uit de Bourgogne. Dat kon niet. Het tegendeel werd echter bewezen. Naast de Chardonnay bestond er dan toch een andere witte druif, de Aligoté. De beste Aligoté komt uit Bouzeron, is bleekgeel tot groen en een beetje waterig. Groene appel, witte bloemen, wat citrus en een mineralige ondertoon kenmerken deze wijn.

Vanaf nu groeiden er twee witte druivenrassen in de Bourgogne. De volgende klap kwam pas vele jaren later.
Tijdens een diner werd er een onbestaande Sauvignon Blanc uit de Bourgogne geschonken.
Onmogelijk, dacht ik.
De sommerlier vertelde dat er in de gemeente Saint-Bris-Le-Vineux Sauvignon Blanc groeit en dat deze gemeente op een steenworp afstand van Chablis ligt! Ik geloofde er niks van. Op het etiket van deze Saint-Bris stond de confronterende zin l’exception de Bourgogne.

Deze wijn wordt volledig van Sauvignon Blanc gemaakt. In tegenstelling tot veel Sauvignon Blanc wijnen is Saint-Bris veel minder vegetaal. En dat bevalt me wel. Sauvignon Blanc uit de Loire is vaak zo groen als gras. Daar moet je van houden. Een stuivende wijn, roept men dan.

Dit is een zachte, volle en citrusachtige Sauvignon Blanc. De kenmerkende groene aroma’s van gras en buxus domineren de wijn niet maar zijn prettig op de achtergrond aanwezig.
Naast het citrusfruit trekt een vleugje honing de aandacht.

Wat een heerlijke, complexe en harmonieuze wijn. Slechts 6,95 en bij elke grote Atac te koop in de Bourgogne.

Gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding geef ik deze wijn 9 van de 10 punten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.