Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2009

Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2009

Wat een mooie klassieke Bourgogne uit 2009. Het oogstjaar 2009 wordt in de Bourgognestreek, voornamelijk door de zonneschijn dat jaar, bestempeld als ‘année excellente’, en dat proef je!

Onder de naam Nuiton-Beaunoy produceren de op dit moment meer dan 100 aangesloten wijnboeren prachtwijnen uit de Côtes en Hautes-Côtes van Nuits en Beaune, vandaar de toepasselijke coöperatieve naam Nuiton-Beaunoy.

De wijn is robijnrood aangevuld met wat bruinnuances. De geur is overweldigend en redelijk boers maar toch elegant. Het is een mooi spel aan complexe aroma’s. Naast het rijpe rode fruit heeft de wijn wat dierlijks. Als ik langer ruik, ruik ik leer! Deze Bourgogne is fluweelzacht. Drink ‘m tussen de 16-18 graden Celsius als aperitief of bij een mooi stuk vlees, een goeie stoofpot, of een zak chips. Combineer deze 100% Pinot noir wijn in ieder geval niet met zachte witte kazen zoals brie. Op de een of andere manier combineren de redelijk hoge zuren van deze wijn niet goed met een aantal witte kazen.

Deze wijn heb ik tijdens een familiebezoek in de Bourgogne gevonden. Een klassieke Bourgogne voor 9,95! Ik voel mij een beetje bedonderd door de lokale wijnspeciaalzaak. Een goeie, overheerlijke en uit een topjaar komende Bourgogne bestaat toch onder het tientje, Henri! Waarom heb ik toch niet meer dozen gekocht? Misschien omdat ik vreesde voor de assen van mijn 407. Hoe dan ook, de voorraad begint inmiddels te slinken. Wat een te gekke wijn!

De moderne cave, die de naam ‘Cave des Hautes-Côtes’ draagt, bevindt zich tussen Beaune en Pommard en kun je niet missen wanneer je je bevindt op de ‘route de Pommard’.

Gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding geef ik deze wijn 8 van de 10 punten.

1 gedachte op “Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2009

  1. Marja

    Inderdaad een hele mooie wijn. Wij hebben deze cooperatie bij toeval ontdekt en hebben daar meerdere wijnen gekocht. Een echte aanrader om daar eens langs te gaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.